onsdag 24. september 2008

Vi anbefaler

"Boktyven" av Markus Zusak
Det er Døden som er fortelleren i denne boka, det er Døden som forteller Liesel Memingers sterke historie. Vi er i Tyskland fra midten av 1930-tallet. Liesel blir ni år gammel sendt til en fosterfamilie i en forstad til München. Hennes far er kommunist, moren er svært syk. De må gi fra seg omsorgen for barna i et nazi-Tyskland som det har blitt så vanskelig for mange å leve i.
Men Liesel kommer til fosterfamilien uten lillebroren, han dør på reisen. Liesel er svært redd og full av traumer når hun ankommer, men hun blir tatt godt i mot og begynner sakte men sikkert å kave seg opp mot overflaten. Livet i Himmelgaten byr etterhvert på mange små gleder og på mange store sorger. En spennende og sorgmunter barndomsskildring der vi også blir godt kjent med de ulike voksenpersonene. Det fortelles om begeistring for og troen på Hitler og også om fortvilelse og desperasjon for hvordan det tyske samfunnet er i ferd med å bli. Det er Liesel som mer eller mindre tilfeldig begynner en "karriere" som boktyv. Her er vi ved et av temaene i romanen: Ordenes enorme kraft og litteraturens betydning i ekstreme situasjoner.
Et annet tema er selvsagt "den tyske skyld", fortelleren Døden gir oss lesere svært mye å tenke på. Siste del av boka er en gripende skildring av de sivile tyskeres lidelser og redsler under selve krigen og særlig under bombingen i slutt fasen.

1 kommentar:

MiaiMyra sa...

Helt enig, dette er en bok som absolutt bør leses av mange!